Robotleksaker

Science fiction-filmer blir verklighet, och robotarna tar sig in i allt större utsträckning i våra hem, och de blir allt fler. Utan att du kanske tänker på det har du redan en robot i ditt hem som klipper ditt gräs eller dammsuger dina golv. För de som har möjlighet och är villiga att betala för det finns det heller inget som hindrar att deras barn får leka med robotar. Mer eller mindre avancerade robotleksaker har nämligen funnits på marknaden sedan flera år tillbaka.

Vad sägs till exempel om ett elektroniskt husdjur? Robothunden Aibo tillverkas av Sony och säljs för 20 000 kronor. Trots det hade den en kort tid efter att den lanserats på marknaden redan sålts i 200 000 exemplar.

Med en något mindre budget kan man köpa en egen byggnadssats för att skapa sin egen robotleksak. För runt 10 000 kronor får man Bioloid Premium Kit, med delar som kan byggas och programmeras till en hund, en skorpion, en spindel, en dinosaurie eller en humanoid, det vill säga en människoliknande robot. Om det priset fortfarande spräcker julklappsbudgeten går det att få den sociala roboten Aidia Aisoy för drygt en tiondel av vad byggsatsen kostar. Den är en avancerad robot med artificiell intelligens, som gör att varje exemplar blir unikt, eftersom dess personlighet baseras på dess erfarenheter. Roboten kan se och tala, och reagerar på beröring tack vare ett konstgjort nervsystem. Än så länge talar roboten bara engelska och spanska, så den lämpar sig kanske bäst för barn i skolåldern. Den finns på marknaden för runt 1500 kronor.

Alla som har barn vet att leksaker i allmänhet, och robotleksaker i synnerhet, drar mycket batterier. På Energizer.se finns ett brett urval av batterier som kan driva dina barns robotleksaker.

En av de som har robotleksaker hemma, både åt sig själv och sina barn, är Peter Nordin, som är forskare på Chalmers och bland annat skapat den humanoida roboten Elvis. Han menar att robotutvecklingen kan gå åt två håll i framtiden; antingen kommer det att tillverkas dyra, avancerade robotar med många funktioner, eller enklare, billigare robotar som framförallt är till för att underhålla oss. Han menar att robotleksaker är ett uttryck av den senare utvecklingen. Oavsett vilken väg utvecklingen tar, har robotarna flyttat in i våra hem för att stanna.

Robotleksaker 2

 

 

Taggar: , , , , , ,
yamidoo