Robotar i hemmet

Robotar kan tyckas vara något från filmens värld, som hör hemma i science-fiction och i fantasin. Men faktum är att robotar används i stor utsträckning redan idag, och forskare tror att de kommer att användas till allt fler och till allt mer skiftande arbetsuppgifter.

Redan idag finns ett flertal robotar som kan användas till olika hushållsuppgifter i hemmet. De finns inte bara i laboratorium, utan tillgängliga för köp i affärer, som färdigutvecklade produkter. Du kanske inte tänker på dem som robotar. Det kan till exempel vara en självgående gräsklippare eller dammsugare. En robot kan vara så enkel som en bakmaskin, en apparat som många sedan länge har haft i sitt hem. Flera av de leksaker som utvecklas idag kan också klassificeras som robotar, även om de inte utför någon nyttig uppgift.

En robot kan i olika grad agera självständigt. Beroende på vad den har för funktioner har roboten olika sensorer som hjälper den att läsa av omgivningen och agera utefter den. Robotar kan till exempel ha kameror för att kunna ”se”, taktila sensorer för att kunna ”känna”, och ultraljud eller laser för att kunna bedöma avstånd. Mer avancerade robotar kan också kommunicera och förstå kommunikation, till exempel via ett tangentbord. Med hjälp av detta skulle du kunna fjärrstyra en robot till att till exempel stänga av en platta du glömde på hemma eller passa hunden medan du är borta.

Lars Asplund, professor i datateknik vid Mälardalens högskola, tror att vi inom tio år kommer att ha fler robotar både för att utföra svåra eller specifika uppgifter, som att måla hus eller göra rent svåråtkomliga ställen, och mer vardagliga sysslor som att skotta snö eller tvätta bilen. Han tror att robotens framfart i hemmet kommer att likna persondatorns och mobiltelefonens: till en början kommer några få rika människor att ha dem, och sedan kommer de att spridas till att bli något som alla har.

Robotarna kommer kanske i framtiden också att inta våra kök, förutom bakmaskinen som redan finns där. I Kina finns det fyra restauranger där serveringspersonalen helt består av robotar som kan ta upp beställningar från gästerna och servera dem, och en sjungande robot underhåller dem. I köket lagas all mat av robotar. Men även efter att robotar har intagit våra kök hemma, kommer vi att vilja välja recept efter vad vi är sugna på. Här finns ett stort utbud av recept.

Danica Kragic Jensfelt är robotikforskare på KTH, och hon menar att det idag finns en viss skepsis bland folk för robotar, eftersom de tvivlar på hur säkra de är. Hon tror dock ändå att människor i framtiden kan tänka sig en robot som ett komplement till sin hemtjänst.

Robotar i hemmet 1

 

Taggar: , , , , , , , ,
yamidoo